torsdag 7 mars 2013

Vision.

För snart sex år sedan, sammanställde intresseföreningen Fredrikas Framtid en Byaplan för Fredrika. Jag blev då ombedd att skriva en vision om framtiden, som skulle bifogas byaplanen. Det är med sorg i hjärtat jag läser den idag. Visst, det var en vision - ej att förväxla med en realistisk plan. Men, åtminstone hälften av det har kunnat gå att förverkliga om vi hade fått utrymme att leva, växa och verka tryggt i vår by.



Fredrika 2017-05-30


Solen skiner över byn. Den strålar ikapp med den ökade inflyttningen och tillväxten. Vår lilla by har, mot belackarnas förmodan, tagit sig en stark plats på såväl Sverige- som världskartan.
När man närmar sig byn möts man av en värmande Välkommenskylt, med texten ”Välkommen till Fredrika, den lilla byn med de stora möjligheterna”. Kommer man ifrån söder eller öster ser man dessutom en vackert dekorerad skylt med texten ”Södra Lappland”
När man svänger in från väg 92, infarten längst österut, ser man den byggnad som i folkmun länge kallades ”Tystnaden” eftersom tillverkningsindustrin i detta hus tystnade. Det är inte längre tyst där. Förutom Frekab och Fredrikas Räddningskår inhyser byggnaden ett företag inom bärindustrin. Staketet som löper runt området, har fått sällskap av ett bullerplank på den sida som vetter mot byvägen. Inte så mycket för bullrets skull, som för att besökare och bybor ska slippa insynen mot området. Om man vänder blicken mot andra sidan byvägen och svänger av in på den lilla väg där scoutnästet finns, så upptäcker man ny bebyggelse. Där kommunen på det glada åttiotalet drog fram vatten och avlopp för att sedan upptäcka att ingen köpte och byggde på tomterna, där finns nu ett antal bostadsrättsvillor som alla är upptagna av barnfamiljer. Scoutnästet finns kvar och används flitigt. Hit inbjuds även scouter från andra kommuner på diverse aktiviteter.
Älgtornet som planerades vid tidigare nämnda infart, har fått ge vika för en rastplats med fasta bänkar och bord, allmänt wc och en gungställning, som även blir en naturlig avslutning på gångbanan som löper jämsides med väg 92. Här har planterats hägg och syren och anlagts gräsmatta. Här finns informationstavlor samt kartor över bygden.
Nåväl, vi fortsätter vår färd in mot byn och ser infarten till campingen. Här har också snyggats till. Där det tidigare var återvinning finns nu frodiga buskar och en parkbänk, där flanerande människor kan slå sig ner och begrunda livet.
Campingen har fått större dragning för barnfamiljer, sedan en lekpark anlagts som komplement till stranden och minigolfbanan och för det mesta är det i det närmaste fullbelagt om somrarna. Här ordnas ibland trubaduraftnar som lockar besökare från grannorterna och om vintrarna är det såväl glöggkvällar som skotercafé.
Strandpromenaden som löper från campingen bort till bron har fått en fortsättning genom skogen, från gläntan mitt emot infarten till Sjönäs och jäms med vägen mot Lycksele, bredvid vattnet bort till rastplatsen. Även där står numera fasta bänkar och ett bord.
Om man följer väg 92 mot Östersundshållet kommer man till den vackraste rastplatsen på många mils avstånd. Den ligger på höger sida vägen, precis innan bron över dammen, där det förr var en grusplan. Även här finns informationstavlor, kartor samt bord och bänkar och ett allmänt wc. Lummiga träd och buskar skänker skugga soliga dagar och vindskydd finns att krypa in i om regn eller blåst hotar att förstöra fikarasten.

För den som även vill passa på att fylla på bilen, så finns bensin, diesel och miljöbränsle att tillgå på den obemannade bensinstationen. Här finns även möjlighet att fylla på vatten och luft. Grillen i byggnaden vid macken har om somrarna bord och bänkar utställda, där man kan sitta under parasoll och avnjuta en måltid eller en glass.
På hembygdsdagarna är det på gräsmattan omkring det här området man finner karusellerna.
Då vandrar människorna över hela byn. På parkeringen bredvid Drottningparken, samt vid Folkets Hus är det knallare och marknadshandel. Lokala producenter och resande säljer sina varor under två dagar och stämningen är hög. Löptävling efter Viskaterrängen, dans på Tjäredakka i logen och uppträdanden på Sjönäs är återkommande begivenheter denna helg.

Turismen blomstrar och vi har fått en fast turistbyrå, som finns i gamla postlokalen. Här kan man köpa vykort och lokala souvenirer och konstverk. Här bedrivs även mindre caféverksamhet och det finns möjlighet för besökande att låna en dator och kolla e-posten. Här kan man också hämta information om de guidningar som anordnas. Både jakt-, fiske- och naturguidning, historieguidning som berättar om byns historia, samt Själavandringen som går från kyrkan upp till tempelberget och avslutas med en stilla stund i naturen.
Det finns även möjligheter att hyra cykel eller spark, beroende på säsong.
På utsidan huset finns numera en bankomat och i lokalen bredvid finns det företagare inom hälsobranschen som ger behandlingar och säljer hälsokost.
Utanför, i Drottningparken ser man ofta människor sitta på parkbänkarna och beundra blommorna och fontänen, medan de avnjuter en glass och språkas vid.
Ica Fredrika har utökat sina öppettider och kunderna kommer i en jämn ström under året.
Skolan har fått utökat elevantal, till stor del genom inflyttningen av barnfamiljer till bostadsrätterna och så även förskolan. Skolgården är nu helt upprustad och det första man ser när man närmar sig är cykelställ i glada färger fulla med barncyklar.
På planen där gamla Konsum fanns har byggts en helikopterplatta och där kan man göra uppstigningar och se bygden ovanifrån. Det har även blivit populärt för besökande att ta snabbaste vägen hit och landa där. Bullerplank har ställts upp på tre sidor, för att skydda de närliggande villorna från ljud och vind som uppkommer vid start och landning. Den sidan som är öppen är den som vetter mot skolan, till barnens stora förtjusning. Från början stannade skolgården upp när det kom en helikopter och alla barnen sågs förundrat blicka ner mot den.
Turisterna som kommer och inte väljer att bo på campingen, hittar tak över huvudet antingen på pensionatet, vandrarhemmet, det upprustade hotellet eller i stugor på hembygdsområdet Sjönäs. Det finns även ett par ställen som tillhandahåller Bed and Breakfest.
Fredrika har skaffat sig en oberoende hemsida, istället för att enbart ligga som länk under kommunens sida på byaportalen. På byns hemsida hittar man turistinformation samt länkar och/eller kontaktinformation till alla företag som finns, en del av dessa har även Internetförsäljning av sina produkter.
Föreningslivet blomstrar och på Folkets Hus hålls mässor, föredrag, studiecirklar och loppmarknader. Där kan man även gå på bio, se på revy och andra uppträdanden, ta en svängom på dansgolvet ibland eller spela bingo.
Det finns ett hälsohem med terapiträdgård i byn, dit såväl stressade storstadsbor som den tärda inlandsbefolkningen söker sig för att fylla på sitt välmående och mota ohälsan i dörren.
Alla som bor i byn har sedan länge tillgång till bredbandsuppkoppling via fiber, oavsett om man bor i hus, hyreslägenhet eller bostadsrätt. Detta har medfört att en större del människor arbetar eller studerar hemifrån, helt eller delvis. Denna möjlighet har naturligtvis påverkat inflyttningen i positiv riktning och vi har fått en antal sönderstressande stadsbor till byn, som till fullo njuter av den lugna livsgången här, medan de har kvar sina arbeten som de nu sköter till största del på distans.
Här har vi också Sveriges procentuellt största mottagning av ensamma flyktingbarn, som får chans att skapa sig ett liv med bas i den trygghet som kommer av att växa upp på en lugn, liten ort där människor tar hand om varandra.
Katarina Henriksson 2007-05-30

Visioner utan handlingar är bara drömmar.
Handlingar utan visioner är bara arbete.
Visioner och handlingar tillsammans, kan förändra världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar